Yüzakı Dergisinin Aralık 2024 Sayısı Çıktı

Yüzakı dergisinin 238. sayısı çıktı. Yüzakı dergisinin Aralık 2024 sayısı “Mü’minde Şahsiyet ve Karakter” kapağıyla yayınlandı.

“Mü’minde Şahsiyet ve Karakter” başlığıyla çıkan Yüzakı dergisinin 238. sayısının sunuş yazısı şu şekilde takdim edildi.

MÜ’MİNDE ŞAHSİYET VE KARAKTER

Geçtiğimiz yıllarda bir fotoğraf düşüyordu, sosyal medya akışlarımıza. Herhâlde üç kuruş için Noel baba kıyafeti giyip çalışan bir kardeşimiz; namaz vakti girince, üstünü değişecek bir imkân ve fırsat bulamamış ve o garip, tezatlı manzara çıkmıştı karşımıza: Namaz kılan Noel baba...

İşte bu ne kadar garip ise, başında yılbaşını temsil eden şu palyaço kılığı kukuleta olan bir müslüman evlâdı da o kadar garip bir tezat.

Üç kuruş için Noel babalık yapan ehl-i salât kardeşimize ne denebilir ki!..

Lâkin yılbaşı veya sevgililer günü yahut cadılar bayramı için dükkânına konsept (!) yapan hacı abi o kadar şahsiyetsiz bir duruma düşüyor ki!..

Hiçbir dünyalık ihtiyacı olmayan tüccarımız, yılbaşı süsleri satmak zorunda mı?

Mü’mine bir bacımız, 14 Şubat heyecanına nasıl kapılabilir?

Batılılaşma furyası başladığından beri, kılıktan kılığa sokuyor bu milletin evlâtlarını. Wilhelm bıyıklı ittihatçıları; önce matruş, sonra Hitler bıyıklı, sonra Stalin bıyıklı, sonra yine matruş tipler takip etti.

Bu bir karakter ve şahsiyet meselesi...

Karakter ve şahsiyetimizi, böyle temayüllerden koruyacak, bir eksen, bir mihver lâzım. Tasavvufta buna kutup demişler. Aynı mânâ... Savrulmalardan koruyacak, güçlü karakterler. Alfa şahsiyetler...

Onların hepsinin kutup başı da, Rasûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem-... O’nun sîreti... O’nun «bâtıla benzememe» sünneti...

Şeb-i arûs münasebetiyle tasavvufu hatıra getiren Aralık ayında mevzumuz:

Mü’minde Şahsiyet ve Karakter

Genel Yayın Yönetmenimiz M. Ali EŞMELİ; mü’mindeki şahsiyet ve karakterin her şeyden önce Allâh’ın emirlerine ittibâya bağlı olduğunu ifade ederken, buna en güzel nümûnenin de peygamberlerde bulunduğunu vurguladı.

Muhterem Osman Nûri TOPBAŞ Hocaefendi; “İnsanlığın Yüz Akı Hak Dostları” yazı dizisinin birincisinde, gönüllerimize eksen teşkil edecek o şahsiyetlerin fârikalarını misallerle bir bir anlattı.

Kıssalar bölümünde ise; «Karakter ve Şahsiyet» noktasında ibretli bir tarihî yolculuk sizleri bekliyor.

Tasavvufun ehemmiyeti ve Mevlânâ... Biten sene ve başlayan sene... Yaşlarımızı bir sayı yükselten geçiş... «Asıl sene başı faaliyeti, fânîlik tefekkürüdür.» diyen yazarlarımız, güzel ömür muhasebeleri kaleme aldılar:

Ölümü tefekkür ufkundan kovmamak; bilâkis, ölüm ilmihâlimizi ortaya dökmek... İnsanın yolculuğunun köşe taşlarını dile getirmek...

Gündemdeki selefîlik tartışmaları, ye’se karşı ümit aşısı, ruhlarımızın mânevî gıdâları ve diğerleri...

Bize köklerimizi hatırlatan tarihî nükteler, hâtıralar ve kıssalar ile...

Elbette; sözün bambaşka bir şahsiyete büründüğü şiir kıvâmında...

Dergiyi temin etmek için tıklayınız...

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.