Yüzakı Dergisinin Ekim 2024 Sayısı Çıktı

Yüzakı dergisinin 236. sayısı çıktı. Yüzakı dergisinin Ekim 2024 sayısı “Silâh Gücünü Yenen Îman” kapağıyla yayınlandı.

“Silâh Gücünü Yenen Îman” başlığıyla çıkan Yüzakı dergisinin 236. sayısının sunuş yazısı şu şekilde takdim edildi.

TAKDİM

Bulunmaz mı çare, nedir bu illet!

Böyle hayat sürmek ne büyük zillet!

Müslümanım diyen şu kadar millet,

İslâm gözü ile kendine baksa,

Esir mi olurdu Mescid-i Aksâ?

Doksanlı yılların heyecanlı ve düşündürücü ezgilerinden, marşlarından birinde geçiyordu bu acı sözler...

Âciz vaziyetteyiz.

Acz iki türlü:

Bizden kaynaklanan ve kaynaklanmayan...

Aczin elde olmayanını Allâh’a arz eder, O’na sığınır O’ndan yardım isteriz. Nice az topluluğu, nice kalabalıklara galip getiren O’dur. Mânevî kuvvetin, maddî kudretleri alaşağı ettiği nice zaferi lutfeden O’dur.

Fakat bir de bizden kaynaklanan acziyet var:

  • Dünyaya düşkünlük,
  • Şehâdetten, cihaddan, mücadeleden uzak kalmak,
  • Hazırlıksızlık,
  • Tembellik,
  • Korkaklık,
  • Tefrika ve ihtilâflar,
  • Kardeşe düşmanlık,
  • Gâvurla dostluk,
  • Eğitimde yabancılaşma,
  • Ahlâkta yozlaşma...

Bunları düzeltmekteki acziyet, nefse teslim olmak demek.

Bunları düzeltince gelecek kuvvet ise;

SİLÂH GÜCÜNÜ YENEN ÎMAN...

Genel Yayın Yönetmenimiz M. Ali EŞMELİ; Tâlût ve Dâvud -aleyhisselâm-’ın Câlût’u mağlûp edişinden, Bedir’e, oradan Çanakkale, Millî Mücadele ve 15 Temmuz’a uzanan zaferler silsilesinde, îman gücünün silâh gücüne muhteşem galibiyetlerini serdederken, bu zaferlere imza atan îmânın taşıması gereken kıvam ve kuvveti de dile getirdi.

Muhterem Osman Nûri TOPBAŞ Hocaefendi, bir yıldır devam eden Gazze katliâmından çıkarmamız gereken dersleri kaleme aldı. Fert olarak îman ve psikolojik tâkat, toplum olarak dayanışma ve şuur...

Acziyetin bir tarafı da iktisâdî... Çaresi ise infak... Kıssalardan Hisseler bölümünde Zekât ve İnfak üzerine geniş bir mütalâa, dikkat noktaları ve teklifler var.

Dosyamızda farklı bakış açılarıyla, İslâm âleminin hâline çare arayışları var.

Batının ikiyüzlülüğünü teşhir, çocuk katletmedeki rahatlıklarının ardındaki karanlık yönler... Savaşta bu kadar faşistçe davrananların, sosyal ve ailevî alanlarda nefse özgürlük mânâsında liberal yaklaşımları da bir başka hileleri...

Diğer taraftan Dr. Ahmet Hamdi YILDIRIM Hocamız; toplum dokusunu kaynaştıracak misafirliğin, birbirimize git gide azalan ziyaretlerin fıkhını yazdı. Olgun bir mü’min olmanın reçetesi, hadîs-i şeriflerden nebevî çözümler, acziyetimizi kudrete dönüştürecek îmânı ihyâya dair...

Kültür-sanat, tarih, edebiyat hepsi, İslâm gözü ile kendimize bakmanın meyveleriyle dolu... O bakıştan mahrumiyetin, ızdıraplarıyla perişan...

Şairlerimiz yaşanan acılar karşısında; sözün kudretini, kelimelerin kifâyetsizliğini ve ağlayıp da anlatamamanın acziyetini harmanladılar mısralarında... Sözün bittiği ve kudretin yittiği yerde duâ alır sözü:

“Rabbimiz! Üzerimize sabır yağdır ve canımızı Müslüman olarak al!” (el-A‘râf, 126)

Dergiyi temin etmek için tıklayınız...

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.