Yüzakı Dergisinin Mayıs 2019 Sayısı Çıktı

Yüzakı dergisinin 171. sayısı çıktı. Yüzakı dergisinin Mayıs 2019 sayısının konusu; “Ramazan, Bir Gönül İklimidir” oldu.

Yüzakı dergisinin Mayıs 2019 sayısının sunuşu şu şekilde;

Ramazan, bir gönül iklimidir...

Gönül ikliminde; Kur’ân-ı Kerim var... Kur’ân’ı yaşamak ve yaşatmak var. Kur’ân için gayretler ve fedâkârlıklar var.

Gönül ikliminde; gönül terbiyesi var. Tezkiye ve tasfiye var. Şeytanların bağlanmasını fırsat bilerek, cennet kapılarına koşmak var.

Gönül ikliminde; güzel ahlâk var. Bâtınî farzlar olan; cömertlik, tevâzu, affedicilik, hak ve adâlet var.

Gönül ikliminde; bilhassa merhamet var...

«Mü’min, mü’mine zimmetlidir.» şuuruyla; Filistin, Suriye, Mısır, Sudan, Yemen, Gazze ve daha nice mâtem ülkesine gönlünden bir rahmet filizi göndermek var. Bombaların enkazı içindeki iftarlara, aş olmak var. Muhâcire, gaddarca düşman olmak değil, ensarca dost olmak var.

Gönül ikliminde; tebliğ var... Emr-i bi’l-mâruf ve nehy-i ani’l-münker var. Gönül fetihleri var, bunun için cesaret ve yiğitlik var.

Ramazân’ın gönül ikliminde, gönüllerimizi ihyâ edebilmek bu mübârek mevsimin gayesi ve hikmeti...

Genel Yayın Yönetmenimiz M. Ali Eşmeli, Ramazân-ı şerif müjdeleri etrafında, daima gönül iklimini mâmur eden merhametin vurgulanışına işaret ederek, ilâhî rahmete davet etti ve şöyle hulâsa etti:

“Ebedî merhamete nâil olmak için erhamu’r-râhimîn olan Allâh’ın ahlâkına bürünmek gerek. O’nun emirlerine ve yasaklarına riâyet gerek. O’nun yüce kitabına ve yüce Rasûlü’ne îman ve aşk ile sarılmak gerek.Kısacası; Ramazân-ı şerîfin gönül iklimine girmek gerek.”

Muhterem Osman Nûri Topbaş Hocaefendi; «Kur’ânî Tâlimatlar» makale dizisinin beşincisinde; «İslâm’da Bâtınî Farzlar ve Bâtınî Haramlar» mevzuunu, Ramazân-ı şerif ve orucun bâtınına dair misallerle kaleme aldı.

Mevlânâ Hazretleri’nin Gönül Deryâsında Sır ve Hikmet İncileri bölümünde ise, «Takvâ Mektebi Ramazân-ı Şerifte; Mânevî Eğitim» madde madde misallerle tâdâd edilmekte.

Dosyamızda; yılın mânevî kalbi Ramazân-ı şerîfi en güzel şekilde ihyâ üzerine tefekkürler, mukayeseler ve ipuçları yer aldı. Kur’ân eğitimi, evlâtlara dînî ve ahlâkî değerlerimizi sevdirerek aşılamanın ehemmiyeti ve usulleri, diğer mevzularımız. Mayısların fetih ve cesaret vurgusu da ihmal edilmedi.

Kara Delikler hakkında yeni ve dehşet verici bilgiler, Süleyman Çelebi’den Yaman Dede’ye nice âbide şahsiyetten nükteler yine sayfalarımızda sizleri bekliyor.

Ramazân’ın gönül ikliminde şiirler de birbirinden güzel sedâlar getiriyor gönüllerimize... Yılda bir gelen bu mevsimde, heybelerimizi en kıymetli Ramazan hediyeleriyle doldurmaya bakmalı...

Yüzakı’mız bu ay boyunca, hep bunu hatırlatacak, hep bunu fısıldayacak sizlere, gönüllerinize...

Ayrıntılı bilgi www.yuzaki.com’da…

İslam ve İhsan

ORUÇ NEDİR? ORUCUN FAYDALARI NELERDİR?

Oruç Nedir? Orucun Faydaları Nelerdir?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.