
Yüzakı Dergisinin Nisan 2025 Sayısı Çıktı
Yüzakı dergisinin 242. sayısı çıktı. Yüzakı dergisinin Nisan 2025 sayısı “Göz Nûru Ailelerle Takvâ Toplumu” kapağıyla yayınlandı.
“Göz Nûru Ailelerle Takvâ Toplumu” başlığıyla çıkan Yüzakı dergisinin 242. sayısının sunuş yazısı şu şekilde takdim edildi.
GÖZ NÛRU AİLELERLE TAKVÂ TOPLUMU
Mekke devri... Az sayıda müslümanın yaşadığı en büyük problemlerden biri de aile içi çatışmalar... Kimisi müslüman olmuş, hanımı olmamış. Kimi hanım müslüman olmuş, kocası bu duruma karşı. Kimi anneler, evlâtlarını İslâm’dan döndürmek için çırpınmakta... Kimi babalar; müslüman evlâtlarını mîrastan men ediyor, kimisi zincire vuruyor. İşte böyle bir zamanda nâzil olur bu içli duâyı ihtivâ eden âyet-i kerîme:
“Rabbimiz! Bize gözümüzü aydınlatacak eşler ve zürriyetler bağışla ve bizi takvâ sahiplerine önder kıl!” (el-Furkān, 74)
Göz sevinci, göz serinliği, gözün ızdıraplarından, çalkantılarından kurtulması ve sükûnet, sekînet, karar bulması mânâları da olan bu kelimeyi, Türkçemizde göz nûru, göz aydınlığı ifadeleriyle karşılıyoruz.
Güzel Türkçemizde göz nûru terkîbinin bir mânâsı daha var:
El emeği göz nûru... Uğraş vererek, ter akıtarak, uzun uzun gayret ederek yapılan işler... O paramparça tablodan, bizim tevârüs ettiğimiz göz nûru ailelere gelişte, asırların göz nûru vardı. Emekler vardı, gayretler, ihtimamlar, îtinâlar...
O îtinâ kaybolunca, salıverilen yumaklar gibi çilelere dönüştü her şey... Düğümlendi problemler... Şimdi mahkeme kılıcıyla çözmekten başka çare de bilmiyoruz. Aileler göze nur değil, başa çorap mâhiyetine sokulmakta. Çare; âyetin sonunda: Takvâ’da...
Göz Nûru Ailelerle TAKVÂ TOPLUMU
2025 Aile Yılı ilân edildi. Faaliyetler, kampanyalar, yardımlar, destekler ve imkânlar yanında tefekkürlere ve değerlendirmelere de vesile olacak elbet. Biz de baharın cıvıl cıvıl Nisan deminde, aile mevzuunu işledik.
Genel Yayın Yönetmenimiz M. Ali EŞMELİ; aile meselelerinde çözüm diye ortaya atılan zehirli formüllere, sahte ilâçlara ve imtihanları iptal ettirmeye çalışan bozgunculara dikkat çekti.
Muhterem Osman Nûri TOPBAŞ Hocaefendi; Rasûlullah Efendimiz’in ailesinden, ehl-i beytinden bahsederek; “Dünyanın en huzurlu ailesinde hangi değerler vardı?” suâline cevaplar serdetti.
Kıssalardan Hisseler’de ise ailenin İslâm ahkâmı açısından hak ve hukuk çerçevesi, evlât yetiştirmenin zarif ipuçları yer aldı.
Tanzimat dönemi, aile yapımızdaki çözülmenin ve göz nûru emeklerin yerini taklitçi yaklaşımların aldığı bir dönüm noktası olarak dosyamızda tebârüz ettirildi.
Dr. Ahmet Hamdi YILDIRIM, İslâm’ın kadına bakışını geniş perspektiften ele alırken; Z. Özlem ABAY, cennette kıyılan nikâha, Hazret-i Âdem ile Havvâ Vâlidemiz’in evliğine ışık tuttu. Hat sanatımızda da annenin kıymeti baş tâcı edildi.
Gündemdeki diğer meseleler, Gazze’de tekrar başlayan zulüm, dosyamızda. Nükteler, hâtıralar, manzum tiyatro ve hikâyeler ve elbette şiirler...
Göz nûru şiirler...
Bütün bu güzel malzeme ile, ailemizi nakış nakış işlemeye var mısınız? Televizyon ve cep telefonlardan kaldırıp başlarımızı, ailemizden başlayarak bir takvâ toplumu işlemeye var mıyız?
YORUMLAR