Yüzakı Dergisinin Ocak 2025 Sayısı Çıktı

Yüzakı dergisinin 239. sayısı çıktı. Yüzakı dergisinin Ocak 2025 sayısı “Üç Aylar: Mü’minlere Müjde Gönülleri İhyâ Mevsimi” kapağıyla yayınlandı.

“Üç Aylar: Mü’minlere Müjde Gönülleri İhyâ Mevsimi” başlığıyla çıkan Yüzakı dergisinin 239. sayısının sunuş yazısı şu şekilde takdim edildi.

ÜÇ AYLAR: MÜ’MİNLERE MÜJDE GÖNÜLLERİ İHYÂ MEVSİMİ

“Başlamak bitirmenin yarısıdır.” derler. Çünkü başlamak, şevkli bir azim ve kararlılık istiyor. Başlamayınca sorumluluk henüz yokmuş gibi garip bir aldanış...

Ertelemek müzmin bir hastalık. Tesvîf: Sonracılık. Namazı emekliliğe, imtihana çalışmayı son güne bıraktıran belâlı alışkanlık.

Besmele: Başlama azmi ve heyecanına, Allah katından destek aramak.

Takvimlerin başlangıçları da bu azme destek olur:

“Bu sene başka olacak!”,

“Bu aydan itibaren artık...” diye başlayan kararlara vesile olabilir.

Bu ay, güneş ve ay takvimlerinin raksında, bir tevâfuk oluştu:

Ramazân-ı şerîfe hazırlık mâhiyetinde bir kandiller geçidi olan «üç aylar»ın başlangıcı, sene başıyla aynı güne denk geldi.

Hayatımızdaki birtakım yanlışları terk etmeye, hâlâ oturtulmamış vazifeleri düzene koymaya, güzel alışkanlıklar kazanmaya başlamak için harika bir zamanlamadır üç aylar.

En büyük motivasyonu da, mukaddes bir zamana hürmetsizlik etmemektir.

“Türk gibi başla, filân millet gibi bitir!” diye bir söz de üretilmiş. Milletçe bir şeylere heyecanla başladığımızı, fakat arkasını getirmekte zorlandığımızı, sebat edemediğimizi anlatan bir söz. O hatırlatmayı da mevsimin sonuna erteleyelim.

Şimdi başlangıçlara hayat verme zamanı: Üç Aylar: Mü’minlere Müjde GÖNÜLLERİ İHYÂ MEVSİMİ

Takdîr-i Hudâ; Çözümsüzlüğe mahkûmmuş gibi, kurtuluşunun hayalini bile kurmayı bıraktığımız Suriye’de bir anda zâlim iktidar devrildi.

Nice hayırlı başlangıçlara vesile olur inşâallah.

Genel Yayın Yönetmenimiz M. Ali EŞMELİ; «İşte bu!» dedirten bir tamlıkla, insanı ve insanlığı ihyâ seferberliğine çağırdı. Az zamanda tam çalışıp çok kazanmanın sırlarını işledi.

Muhterem Osman Nûri TOPBAŞ Hocaefendi; «İnsanlığın Yüz Akı HAK DOSTLARI» makale dizisinin ikincisinde, «evliyâullâh»ın fârikalarını serdetmeye devam etti.

Kıssalar köşesinde ise, «Zâlimler ve Mazlumlar» başlığı altında, Suriye’de son nümûnesini gördüğümüz zâlimlere ve âkıbetlerine ve onların zıdd-ı kâmili olan, insanlığın gönlünde yer eden sâlih idarecilere temas etti.

Dosyamızda; üç ayların nasıl ihyâ edileceğine dair teklif ve tavsiyeler, Kur’ân’a karşı vazifelerimiz, istihâre ve istişâre sünnetleri var.

Suriye zaferine dair tahlil ve değerlendirmeler; edebiyat, tarih, kültür ve sanat dünyamızdan kıymetli malûmat, kıssa, hâtıra ve eserler var.

Yeni başlangıçlara bismillâh!..  

Dergiyi temin etmek için tıklayınız.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.