Yüzakı Dergisinin Şubat 2025 Sayısı Çıktı

Yüzakı dergisinin 240. sayısı çıktı. Yüzakı dergisinin Şubat 2025 sayısı “Îman ve İbâdet Coşkusu” kapağıyla yayınlandı.

“Îman ve İbâdet Coşkusu” başlığıyla çıkan Yüzakı dergisinin 240. sayısının sunuş yazısı şu şekilde takdim edildi.

ÎMAN VE İBÂDET COŞKUSU

Kışın bağrında bile donup kalmamalı; tazelenmeli, hazırlanmalı bahara doğru...

Bütün safraları atmalı, kalplerin baharı Ramazân’a doğru...

Kurtulmalı; zincirli, tasmalı düşüncelerden ve beklentilerden. Biri gelse de bizi zorla adam etse temennîlerinden... Gönül istiyor, gönüllü istiyor bizi huzûruna isteyen. Gönülsüz de olur dese, itiraz edecek bir nefse sahip olmayan melekler veya iradesi olmayan hayvanlar yetmez miydi?

Coşku ve heyecan ile yaşanır her şey. Aşk şerâbın içip mest ü hayran olarak, kendinden geçip Sevgili’de yok olarak...

Bu; eli ayağa dolayan bir heyecan değil, gönlü yâre bağlayan bir heyecan... Pervâneleri ateşlere âşık eden duygu galeyânı...

Şiir bu coşkuyu destanlaştırmak için, söz onu şâhikalara duyurmak için...

Ramazân-ı şerîfe hazırlandığımız şu günlerde;

“Îman ve İbâdet Coşkusu” başlığı etrafında; tevbeyi, hidâyeti doğuran, şehâdeti, zaferi tetikleyen dînî heyecan vâkıasını ele aldık.

Genel Yayın Yönetmenimiz M. Ali EŞMELİ;

“–Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bugün yaşasaydı ne yapardı?” sorusuna, şu cevabı veriyor:

–Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, o gün ne yaptıysa bugün de aynısını yapardı.

Yani îman ve ibâdet coşkusu içinde yaşardı.

Çünkü İslâm her asra, her mekâna ve her devre gelen yegâne Hak din...

Muhterem Osman Nûri TOPBAŞ Hocaefendi, «Hak Dostlarının Fârikaları» makalelerinin üçüncüsü ve sonuncusunu kaleme aldı. Fânîye karşı tok, mâverâya ise aç bir velâyet iştiyâkını misallerle serdetti.

Kıssalarda ise, «Kullukta Zindelik ve Heyecan» başlığıyla dosya mevzumuzun tasavvufî veçhesi ele alındı.

Dr. Ahmet Hamdi YILDIRIM Hocamız, «Tasavvuf Fıkhı»nda; sûfî yolculuğundaki fazîlet yarışının merhalelerini ve bu yolun el kitaplarını ele aldı.

Fıkıh köşesinde de zekât etrafında fetvâlara yer verdi.

Şâbân-ı şerîfi nasıl ihyâ ederiz?

Ramazân-ı şerîfe nasıl hazırlanırız?

Aktüel mevzularda;

  • «Aile Yılı»nın başarılı ve verimli olabilmesi için, daha derinde yapılması gerekenler,
  • Modernistlerin iddia ve ithamlarına cevaplar,
  • Gazze’de gelişmelere dair değerlendirmeler...

Mizanpajımızda bile küçük dokunuşlarla tazeledik kendimizi.

Bir başka heyecanımız daha var:

Bu heyecanla; yeni yılımızda abonelerimize hediye edeceğimiz kitabı bu sene, bir ay daha erken duyurmak istedik sizlere:

Mü’minin Hayatında; Namaz ve Zekât...

Muhterem Osman Nûri TOPBAŞ Hocaefendi’nin kaleminden... Yine gönüllere heyecan aşılayacak, şevkleri tazeleyecek bir muhtevâda ve bu muhtevâ ile mütenasip bir güzellik içinde...

Toplumumuzda çok ihtiyaç duyulan bu iki sahada çok lüzumlu bilgiler ve mesajlar veren bu eseri sevdiklerinize de ulaştırmak için, mecmûamıza yeni aboneler kazandırmanızı istirham eder, gayretleriniz için teşekkür ederiz.

Dergiyi temin etmek için tıklayınız.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.