Yüzyıllardır Dışlanan Müslümanlar

Kongolu gazeteci-yazar Maludi, "Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yüzyıllar boyunca arka planda kalarak, Ugandalı ayrılıkçılarla dayanışma içinde olmakla suçlanan Kongolu Müslümanlar hep dışlandı ve siyasi araç olarak kullanıldı." dedi.

Kongolu gazeteci-yazar Hakim Maludi, "Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yanlış tanıtılan Müslümanlar, yüzyıllardır dışlandı." dedi.

"Allah, Vatan ve Atalar" adlı eserin yazarı Maludi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yüzyıllar boyunca arka planda kalan Müslümanların, 2014-2016 döneminde Ugandalı ayrılıkçılardan oluşan silahlı grup Demokratik İttifak Güçleri (ADF-Nalu) ile anılmaya başlandığını belirtti.

Aynı zamanda Müslüman toplumuna dair gelişmeleri yansıtmak amacıyla oluşturulan Dunia Kongo Media adlı internet sitesinin kurucusu olan Maludi, İslam'ın Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde ortaya çıkışını araştırdığını söyledi.

Sömürge döneminde ağır dışlamalara maruz kalan Kongolu Müslümanların hikayesini anlatmaya çalıştığını dile getiren Maludi, Ugandalı ayrılıkçıların etkin olduğu Beni kentinde Müslümanların da yaşadığına dikkati çekerek Müslümanların ayrılıkçılarla bir tutulduğunu vurguladı.

Ülkedeki 87 milyon nüfusun yüzde 10'unu oluşturan Müslümanları tanıtmak amacıyla bu eseri yazdığına dikkati çeken Maludi, "Hükümet ve BM İstikrar Misyonu (MONUSCO) tarafından Ugandalı ayrılıkçılarla dayanışma içinde olmakla suçlanan Kongolu Müslümanlar hep dışlandı ve siyasi araç olarak kullanıldı." değerlendirmesinde bulundu.

KONGOLU MÜSLÜMANLARA SÖZ  HAKKI VERMEK İSTEDİ

Ülkenin doğusunda, etnik gruplar arasında çatışmaların yaşandığı Kuzey Kivu eyaletinin çeşitli dini ve etnik gruplara ev sahipliği yaptığına işaret eden Maludi, eyaleti "cumhuriyetin mücevheri" olarak niteledi. Maludi, eserinde bu bölgeye değinerek barış ve birlik içinde yaşamanın huzuruna vurgu yaptığını söyledi.

Müslümanların da nüfusun diğer kesimleri gibi yoksulluk ve güvensizlikle karşı karşıya kaldığının altını çizen Maludi, "Yazdığım son eserle Kongolu Müslümanlara söz hakkı vermek istedim. Bu toplumun doğru tanınabilmesi için yazılı bir eser bırakmak istedim." ifadelerini kullandı.

Maludi, 250'den fazla kabileye sahip Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin çeşitliliğin yaşandığı ülkeler arasında yer aldığını belirterek, ülkedeki Müslümanların Arap kökenli olduğuna işaret etti.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki ilk nesil Müslümanların, Belçika sömürgesi döneminden önce ticaret için Zanzibar'dan ülkeye gelen Arap tüccarlarla oluştuğunu anlatan Maludi, ülkenin doğusunda Maniema bölgesinde Arap asıllı atalarının ismini taşıyan Müslümanlar ve Hristiyanlığın etkisiyle İslam dininden çıkan ancak kimliklerini korumayı başaran Kongoluların yaşadığını dile getirdi.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.