Zekat Nedir?
Zekat nedir, ne anlama gelir? Zekatın farz olmasının şartları nelerdir? Kimler zekat verebilir? İslam’ın şartlarından zekat hakkında kısaca bilgi...
Zekât, İslam’ın beş şartından biridir.
Zekat Ne Demek?
Zekât, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda (nisap) mala sahip olan kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder.
Zekat Vermenin Şartları
Zekâtın farz olması için şartlar;
- Malların nisaba ulaşması yanında nâmî (üreyici/artıcı) olması,
- Sahip olunduğu andan itibaren üzerinden bir yıl geçmesi,
- Bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlardan fazla olmasıdır.
Kimler Zekat Verir?
Nisap, zekâtla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsüdür. Bu ölçü, altında 20 miskal (80.18 gr), devede 5, sığırda 30, koyun ve keçide 40 adettir.
Zekat Kimlere Verilir?
Zekâtın kimlere verileceği Kur’an-ı Kerim’de ayrıntılı şekilde açıklanmış, “Zekâtlar ancak fakirlere, yoksullara, zekâtların toplanmasında görevli memurlara, kalpleri İslâm’a ısındırılacak olanlara, kölelere, borçlulara, Allah yolunda cihâd edenlere ve yolda kalmışlara verilir. Allah’ın bu konudaki kesin emri ve taksimi böyledir. Allah her şeyi hakkiyle bilen, her işi ve hükmü hikmetli ve sağlam olandır.” (Tevbe, 9/60) nisabı da hadislerde belirtilmiştir. (Buhârî, Zekât, 32, 36, 38, 43) Buna göre temel ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişi diğer şartlar da yerine gelmişse bu mallarının zekâtını vermesi gerekir. (Kâsânî, Bedâî’, II, 4 vd)
Kaynak: Diyanet Fetva Kurulu
YORUMLAR
Es-selamun aleykum ve rahmetullahi ve berekâtuh benim herhangi bir mal varlığım nede elimde altın v.b hiçbirşey yok sadece aldığım maaş var onun zekatı var mi varsa da ne kadar