Zilhicce Ayında Neler Yapılır?

İbadet Hayatımız

Zilhicce ayının ilk 10 gününü ibâdet ve tâatle geçirmenin faziletli olduğu birçok hadiste belirtiliyor. Peki zilhicce ne zaman? Zilhicce ayında neler yapılır? Zilhicce ayında yapılacak ibadetler nelerdir?

Zilhicce, Hicri takvime göre yılın 12. ve sonuncu ayıdır. İslam dininin beş temel ibadetinden biri olan hac bu ay yapılır. Mübarek ayların ikincisidir. Ayrıca haccın bir parçası ve tamamlayıcısı olan kurban kesme ibadeti de bu ayda yapılır. İslam aleminde bugün Kurban bayramı olarak kutlanır.

Bu yıl 2024 Kurban Bayramı; 16-17-18-19 Haziran 2024 günlerinde idrak edilecek.

Kurban bayramı ve hac ibadetinin bulunduğu aya zilhicce denir. Zilhicce ayının ilk on gününde yapılan ibadetlerin kıymeti çoktur.

ZİLHİCCE AYINDA YAPILACAK İBADETLER

Zilhiccenin ilk on günü, Beytullah'ı ziyaret (Haccın yapıldığı) günleridir. Yani namaz, oruç, sadaka ve hac gibi temel ibadetlerin bir araya geldiği günlerdir. Bu sebeple o günlerde yapılacak farzlar, diğer günlerdeki farzlardan, nâfileler de diğer günlerde yapılacak nâfilelerden daha değerlidir. Hatta bu on günü, Ramazan'ın son on günü ile mukayese eden bazı âlimler olmuştur. Zilhiccenin ilk on gününün kendi içinde en faziletlisi ise hiç kuşkusuz, arefe günüdür.

Kur'ân-ı Kerîm'de geçen leyâli aşr'in [Fecr sûresi (89), 2] zilhiccenin bu on günü olduğu ifade edilmiştir. Hatta Hac sûresinin 28. âyetindeki eyyâm-ı ma'lûmât ile Bakara sûresinin 203. âyetinde geçen eyyâm–ı ma'dûdât'ı da İbn Abbâs hazretleri zilhiccenin ilk on günü ve eyyâm-ı teşrik (kurban bayramı günleri) olarak yorumlamıştır.

Teşrik günleri: Zilhicce ayının on bir, on iki ve on üçüncü günleri yani kurban bayramının iki, üç ve dördüncü günleridir. Bu günlerde kurban etleri kurutulmak üzere güneşin altına serildiği için bu isim verilmiştir.

İbni Abbâs radıyallahu anhümâ'dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Başka günlerin hiçbirinde, -zilhiccenin ilk on gününü kastederek- şu günlerde işlenecek amel-i sâlihten, Allah katında, daha sevimli hiçbir amel yoktur."

- Allah uğrunda yapılacak cihad da mı üstün değildir, Yâ Resûlallah? dediler.

- "(Evet) Allah yolunda yapılacak cihad da. Ancak malını ve canını tehlikeye atarak cihada çıkan, şehit olup dönmeyen kimsenin cihâdı başka.(O, bundan üstündür), buyurdu. (Buhârî, Îdeyn 11. Ayrıca bk.  Ebû Dâvûd, Savm 61; Tirmizî, Savm 52; İbni Mâce, Sıyâm 39)

ZİLHİCCENİN 9 GÜNÜ ORUÇ TUTMAK

Zilhicce ayının onuncu günü kurban bayramının birinci günüdür. Bayramda oruç tutmak, haramdır. Fakat ilk 9 günde oruç tutmanın fazileti büyüktür.

Nitekim Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in hanımlarından birinin şöyle dediği rivâyet edilmiştir:

"Rasûlullah, zilhiccenin dokuz gününü, aşûre gününü ve her aydan ilk pazartesi ve perşembe günleri olmak üzerre, üç gün oruç tutardı."  (Ebû Dâvûd, Hadis no: 2437 )