Zimmet Ne Demek? Zimmet Ne Anlama Gelir?
Zimmet ne demek? Zimmet kelimesinin anlamı nedir? Zimmet kelimesine örnek cümleler...
Zimmet: Üstlenilen, yerine getirilmesi gereken şey. Leh ve aleyhteki hakların geçerli olması ve gerçekleşmesi. Borç. Koruma, himâye anlamlarına gelmektedir.
ZİMMET KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER
Öte yandan yüce dînimiz İslâm, dünya tarihinde görülmemiş bir “Kardeşlik” hukûku getirmiştir. Yani İslâm, mü’minleri kardeş kılmış, onları birbirine zimmetlemiş, din kardeşinin derdiyle dertlenmeyi uhrevî bir mes’ûliyet kılmıştır.
*****
Varlıklı kimseler, kendilerini fukarânın yerine koymayı bilmeli ve; “Rabbimiz bizi onların durumunda, onları da bizim durumumuzda yaratabilirdi.
Mâdem bize imkân bahşedip onları muhtaç kıldı, demek ki onları bize emânet etti, zayıfları güçlülere zimmetledi, bizi onlardan mes’ul kıldı ve bize bahşettiği nîmetlerin şükrânesi olarak, onlara infâk etmemizi emretti...” diye düşünmelidirler.
*****
Mü’min, imkânlarının ulaşabildiği her yerdeki din kardeşlerini kendisine zimmetli bilmeli, onların ıztırâbını sînesinde hissetmelidir. Zira en büyük rehberimiz olan Rasûlullah (s.a.v) örnek hayatı da, bu ahlâkın zirve tezâhürleriyle doludur. Nitekim O Rahmet Peygamberi, hayatı boyunca ümmetinin kurtuluşu için, nice ezâ ve cefâlara katlanmış, dertli gönülleri huzura kavuşturmadan, kendi gönlü aslâ huzur bulamamıştır.
*****
Bütün varlıkların yaratıcısı ve sahibi Cenâb-ı Hak’tır. Allâh’ı seven, O’nun mahlûkâtını da sever. Sevmek ise, içi boş bir sözden ibâret değildir.
Gerçek bir muhabbet, sevdiğinin derdiyle dertlenip onu kendine zimmetli bilmek, onun uğrunda cân u gönülden fedakârlık göstermek ve elindeki
nîmetleri onunla seve seve paylaşabilmektir.
*****
Oʼnun ümmeti olarak bize düşen vazife de; ilâhî sır, hikmet ve hakikatler dershânesi olan bu cihanda idrâk ettiklerimizi yalnızca kendimize hasretmeyip ondan mahrum gönülleri de o hakikatlerle buluşturabilme heyecanıyla hizmet etmektir. Bu sebeple mesʼûliyet alanımıza giren, bu cihan dershanesindeki her «Talebeyi Nîmet Bilmek», onların bize zimmetli kılındığını idrâk etmek ve Cenâb-ı Hakkʼın bizleri onlar vesîlesiyle imtihan etmekte olduğunu unutmamak îcâb eder.
YORUMLAR